Resepi Ikan Masak Singgang Baik Untuk Mencegah COVID-19

Resepi Ikan Masak Singgang

Resepi Ikan Masak Singgang

resepi ikan singgang begitu mudah disediakan dan menjadi lauk kegemaran orang pantai timur terutamanya terengganu dan kelantan. selain ikan singgang ikan lainya juga boleh anda cuba kerana rasanya juga sedap seperti ikan tongkol, ikan kembung, dan ikan kayu.masakan ini ialah makanan sihat kerana tiada minyak dan sangat sesuai untuk orang yang berdiet sebab rendah kalori. ikan singgang versi kelantan biasanya tiada kunyit dan menggunakan banyak lengkuas.

jom langsung saja kita layan resepi dibawah

Bahan-Bahan

  • 5 potong ikan tongkol
  • 7 biji cili api - belah 2
  • 3 biji bawang putih - hiris nipis
  • 3 biji bawang merah - hiris nipis
  • 1 biji bawang besar - hiris nipis
  • 3 keping asam keping
  • 2 batang serai - dititk
  • 2 inci halia - hiris nipis
  • 2 inci kunyit hidup - hiris nipis
  • 2 inci lengkuas - hiris nipis
  • air secukupnya
  • garam secukupnya

Cara penyediaan

1. mula-mula panaskan air dalam periuk hingga mendidih kemudian masukan semua bahan yang dihiris nipis bersama serai,dan biarkan sampai semua bahan agak layu.

2. kemudian masukan asa keping kacau perlahan dan biarkan hingga kuah kembali mendidih, selepas tu masukan ikan dan kacau perlahan.

3. tutup dan biarkan hingga ikan masak dan bila ikan sudah masak masukan cili api dan kacau perlahan agar ikan tidak hancur. 

4. perasakan dengan garam secukupnya dan bila sudah masak ikan singgang siap untuk dihidangkan.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Write a Comment

PERINGATAN: Pihak F&S NETWORK tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian dari pihak kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

PALING HOT

Subscribe Now!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Top