Resepi ikan singgang




Ikan singgang. Resepi ikan singgang yang begitu mudah untuk disediakan. Menjadi lauk kegemaran orang Pantai Timur terutamanya Kelantan, Terengganu. Paling ‘best’ tentunya ikan aya @ ikan tongkol @ ikan kayu. Ikan kembung, tamban juga boleh dicuba.
BAHAN-BAHAN
– 3-4 potong ikan aya @ tongkol
– 1 cm lengkuas-hiris
– 1 cm kunyit hidup-hiris/serbuk pun ok!
– 5-6 ulas bawang putih-hiris
– 2 keping asam keping
– 2-3 Cili besar @ padi
– Garam secukup rasa

CARA-CARA
1. Masak ikan bersama air secukupnya.
2. Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan tadi serta garam secukup rasa.
3. Biarkan sehingga mendidih dan siap!!
Ringkas dan sedap. Nikmatinya pula bersama budu dan ulam-ulaman. Kalau ikan aya tersebut bersaiz besar, cuba bersihkan perutnya dan singgang bersama, pasti sedap!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Write a Comment

PERINGATAN: Pihak F&S NETWORK tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian dari pihak kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

PALING HOT

Subscribe Now!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Top