HOME »
RESEPI
»
Resepi ikan singgang
Resepi ikan singgang
Posted by Gampang on Monday, March 27, 2017 |
RESEPI
Ikan singgang. Resepi ikan singgang yang begitu mudah untuk disediakan. Menjadi lauk kegemaran orang Pantai Timur terutamanya Kelantan, Terengganu. Paling ‘best’ tentunya ikan aya @ ikan tongkol @ ikan kayu. Ikan kembung, tamban juga boleh dicuba.
BAHAN-BAHAN
– 3-4 potong ikan aya @ tongkol
– 1 cm lengkuas-hiris
– 1 cm kunyit hidup-hiris/serbuk pun ok!
– 5-6 ulas bawang putih-hiris
– 2 keping asam keping
– 2-3 Cili besar @ padi
– Garam secukup rasa
– 1 cm lengkuas-hiris
– 1 cm kunyit hidup-hiris/serbuk pun ok!
– 5-6 ulas bawang putih-hiris
– 2 keping asam keping
– 2-3 Cili besar @ padi
– Garam secukup rasa
CARA-CARA
1. Masak ikan bersama air secukupnya.
2. Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan tadi serta garam secukup rasa.
3. Biarkan sehingga mendidih dan siap!!
2. Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan tadi serta garam secukup rasa.
3. Biarkan sehingga mendidih dan siap!!
Ringkas dan sedap. Nikmatinya pula bersama budu dan ulam-ulaman. Kalau ikan aya tersebut bersaiz besar, cuba bersihkan perutnya dan singgang bersama, pasti sedap!!
PALING HOT
-
TANDA TANDA PUTING BUAH DADA WANITA YANG KERAP DIHISAP LELAKI | Peranan buah dada dan puting wanita memang banyak, bukan sekadar mengg...
-
Hari ini bagi yang gemar makan kuih bom pisang tu boleh la mencuba resepi kuih bom ni,dijamin puas hati dengan hasilnya...jom kita s...
-
RAKAMAN sekumpulan lelaki ‘menangkap’ sepasang kekasih berkelakuan sumbang dan kemudian memaksa pasangan itu meneruskan aksi panas me...
-
Tahukah Anda Mengapa Enjin Bas Tidak Dimatikan Setiap Kali Pemandu Berhenti Makan? | Bagi yang pernah menaiki bas dan berulang alik k...
-
BAHAN-BAHAN RESEPI KENTANG PUTAR (KENTANG): 8 biji kentang 1 kotak kecil susu segar sedikit butter (anggaran 2-3 sudu besar) se...
No comments: