DAGING MASAK KICAP BEREMPAH


                                   DAGING MASAK KICAP BEREMPAH

Bahan-bahan :
setengah kilo daging
4 biji bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1/2 inci halia * (* dikisar halus)
1 sudu besar ketumbar biji **
1/2 sudu teh jintan halus **
1/2 sudu teh jintan kasar **
1 sudu teh lada hitam ** (** disangar atas kuali tanpa minyak sebentar dan dikisar kering)

1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
3 sudu besar kicap pekat
2 cawan air
1 batang cili merah - hiris serong b
1 biji bawang besar - hiris bulat b
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
1. Daging di hiris nipis, direbus hingga empuk
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan goreng bahan kisar halus dan kisar kering bersama kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga, kacau rata hingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar kacau sampai garing. Masukkan sos tiram, sos cili. Kacau sebentar. Masukkan daging kacau rata.
4. Masukkan air rebusan daging tadi dan kicap pekat kacau lagi. kecilkan api sedikit dan tutup kuali dengan tutup periuk. Sesekali kacau daging dan biar daging empuk. Masukkan lada hiris, dan kacau sebentar.
5. Akhir sekali, masukkan bawang yang dipotong bulat dan biar sehingga kuah jadi pekat sedikit. Perasakan, dan tambah sedikit garam dan gula mengikut citarasa. kacau rata dan matikan api.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Write a Comment

PERINGATAN: Pihak F&S NETWORK tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian dari pihak kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

PALING HOT

Subscribe Now!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Top