Resipi Cucur Bubuk


Bahan-bahan:
1 mangkuk besar bubuk (udang gagau/ udang pasir)
1 mangkuk lobak merah dipotong dadu halus
5 biji bawang merah dan hijau dipotong halus
1 mangkuk kubis dipotong halus
1 mangkuk daun ketumbar
1 mangkuk udang
1 mangkuk tepung gandum
4 sudu kecil serbuk perisa ayam
3 sudu kecil garam
1 sudu kecil lada putih Sarawak
Sedikit air

Sos istimewa
Bahan-bahan:
Cili merah
Bawang merah
Buah tomato
Sos tomato
1 sudu kecil gula
Sedikit garam

Langkah-langkah masak cucur bubuk:

1. Masukkan bawang merah, cili merah dan hijau, 3 sudu kecil garam, 4 sudu kecil serbuk perisa ayam, dan 1 sudu kecil lada suluh ke dalam mangkuk besar. Gaul rata.
2. Masukkan lobak merah, daun ketumbar, dan kubis.
3. Masukkan 1-2 gelas air. Gaul.
4. Masukkan tepung dan air ke dalam mangkuk besar tadi. Masukkan bubuk dan udang.
5. Gaul sehingga sebati.
6. Goreng bahan campuran tadi sehingga menjadi warna kekuningan.
Langkah-langkah untuk sos istimewa:
1. Kisarkan cili merah, bawang merah, dan tomato segar.
2. Tambahkan sos tomato, 1 sudu kecil gula dan sedikit garam. Gaul rata.
3. Hias dan hidang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Write a Comment

PERINGATAN: Pihak F&S NETWORK tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian dari pihak kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

PALING HOT

Subscribe Now!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Top