RENDANG AYAM NEGERI SEMBILAN


RENDANG AYAM NEGERI SEMBILAN

Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam - dipotong-potong
2 cawan air
2 sudu makan kerisik
2 cawan santan pekat
2 keping asam gelugor
2 helai daun kunyit - buang tulang tengahnya dan hiris halus
Garam

Bahan kisar:

Segenggam cili padi - kalau nak lebih pedas boleh tambah cili api
5 biji cili kering
2 inci kunyit hidup
2 inci lengkuas
Cara:
Gaul ayam dan bahan kisar di dalam kuali. Masak hingga kering sedikit.
Masukkan air. Masak hingga mendidih.
Masukkan santan pekat dan asam gelugor. Masak hingga mendidih.
Masukkan kerisik, garam dan sedikit serbuk perasa. Masak hingga kuahnya kering dan berminyak.
Hidangkan.

Share Supaya Tak Hilang.
Sila Comment "Mohon Share" dan tekan Share

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Write a Comment

PERINGATAN: Pihak F&S NETWORK tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian dari pihak kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

PALING HOT

Subscribe Now!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Top