Resepi Apple Crumble Muffin


Hari nak ajar pula macam mana nak buat Apple Crumble Muffin...
Sekarang sebelum buat..i dah lapar pulak ni... hehe..
ok..serius sekarang ni...

Masa:
Penyediaan: 20 | Memasak: 25 | Keseluruhan: 45 minutes
Jumlah Hidangan : 12

Bahan-Bahan:

Bahan untuk muffin:
2 cawan tepung gandum
2 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh baking soda
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan mentega
3/4 cawan gula kastor
2 biji telur
1 1/2 sudu teh esen vanilla
2 biji epal, dipotong kiub
2/3 cawan susu full cream
Bahan untuk topping:
1/3 cawan gula perang
1/3 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
3 sudu besar mentega

Cara Penyediaan:

Cara untuk muffin:
Di dalam mangkuk, ayak tepung serbuk penaik, garam dan baking soda.
Dalam bekas berasingan, pukul telur bersama gula dan mentega sehingga kembang. Masukkan vanila kemudian diikuti tepung sedikit demi sedikit.
Tuangkan separuh susu dan kacau sebati. Kemudian masukkan epal dan tuangkan lagi sedikit demi sedikit baki susu sehingga adunan sebati.
Sudukan adunan ke dalam cawan muffin dan taburkan dengan crumd topping.
Bakar di dalam oven yang sudah dipanaskan pada suhu 170-180 celcius selama 18-25 minit.

Cara untuk crumb topping:
Satukan gula perang dan tepung. Kemudian gaulkan bersama butter dan serbuk kayu manis.
Selamat mencuba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments:

Write a Comment

PERINGATAN: Pihak F&S NETWORK tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang komen yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian dari pihak kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

PALING HOT

Subscribe Now!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Top