HOME »
RESEPI
»
Resepi Nasi Lemak Rendang Ayam
Resepi Nasi Lemak Rendang Ayam
Posted by Gampang on Monday, July 13, 2015 |
RESEPI
Resepi Nasi Lemak Rendang Ayam|Sarapan kegemaran rakyat Malaysia ! Nasi Lemak Ayam Rendang…
Bahan-Bahan:
3 cawan beras
3 1/2 cawan santan
3 ulas bawang merah (hiris halus)
2 cm halia (hiris halus)
garam secukup rasa
2 helai daun pandan (dicarikdan simpul)
2 batang kecil kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 1/2 cawan santan
3 ulas bawang merah (hiris halus)
2 cm halia (hiris halus)
garam secukup rasa
2 helai daun pandan (dicarikdan simpul)
2 batang kecil kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Cara Penyediaan:
1. Cuci beras hingga bersih dan toskan airnya. Dalam periuk masukkan beras, santan, kayu manis, daun pandan dan bahan hiris halus (halia dan bawang merah) serta garam. Kacau rata dan masak di atas api.
2. Selepas masak nasi, hidang bersama sambal, timun, kacang goreng, telur rebus dan ikan bilis goreng.
Bahan-bahan diperlukan untuk memasak ayam rendang:
Bahan untuk di kisar
5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2 biji bawang besar
2 cm kunyit hidip
2 inci lengkuas
2 inci halia
2 batang serai, hiris nipis
10-15 tangkai cili kering, buang biji dan rebus
5 ulas bawang merah
2 biji bawang besar
2 cm kunyit hidip
2 inci lengkuas
2 inci halia
2 batang serai, hiris nipis
10-15 tangkai cili kering, buang biji dan rebus
Bahan-bahan berkaitan lain
1 kg ayam, potong ikut selera anda
3 sudu besar kerisik
2 senduk minyak, untuk menumis
2 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
2 helai daun kunyit, di carik atau hiris kasar
2 keping asam keping
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kerisik
2 senduk minyak, untuk menumis
2 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
2 helai daun kunyit, di carik atau hiris kasar
2 keping asam keping
2 sudu besar sos tiram
Cara Penyediaan:
Cara untuk memasak:
1. Gaulkan ayam dengan garam dan kunyit, kemudian goreng ayam separuh masak. Angkat dari kuali dan asingkan.
2. Dalam kuali berasingan panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Pastikan bahan kisar betul-betul masak dan pecah minyak.
2. Dalam kuali berasingan panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Pastikan bahan kisar betul-betul masak dan pecah minyak.
3. Masukkan ayam, serai dan sos tiram. Gaul rata dan biarkan masak seketika.
4. Masukkan kerisik dan santan cair. Masak sehingga kuah mendidih dan ayam menjadi empuk. Kemudian masukkan pula santan pekat, asam keping dan daun kunyit.
5. Pada ketika ini, kuah perlu kerap dikacau supaya santan tidak pecah minyak dan kuah menjadi pekat sekata. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Jika kuah sudah cukup rasa masam, boleh diangkat keluar asam keping dari kuah.
PALING HOT
-
TANDA TANDA PUTING BUAH DADA WANITA YANG KERAP DIHISAP LELAKI | Peranan buah dada dan puting wanita memang banyak, bukan sekadar mengg...
-
Hari ini bagi yang gemar makan kuih bom pisang tu boleh la mencuba resepi kuih bom ni,dijamin puas hati dengan hasilnya...jom kita s...
-
RAKAMAN sekumpulan lelaki ‘menangkap’ sepasang kekasih berkelakuan sumbang dan kemudian memaksa pasangan itu meneruskan aksi panas me...
-
Tahukah Anda Mengapa Enjin Bas Tidak Dimatikan Setiap Kali Pemandu Berhenti Makan? | Bagi yang pernah menaiki bas dan berulang alik k...
-
BAHAN-BAHAN RESEPI KENTANG PUTAR (KENTANG): 8 biji kentang 1 kotak kecil susu segar sedikit butter (anggaran 2-3 sudu besar) se...
No comments: